noordtrot.nl

 
NIEUWS, UITSLAGEN, TIPS, FOTO’S

Mooi succes voor fokker John Bootsman in Svenskt Trav-Kriterium

1 oktober, 2018 Door: admin Rubriek: Nieuwsberichten

Wat een weekend voor John Bootsman. De Zweedse Nederlander zag voor de tweede maal dat “een Boko” het Svenskt Trav-Kriterium won. Na Chelsea Boko in 2012 was het nu Inti Boko die won na een geweldige rit van Johnny Takter in een levendige koers. Toevaliggerwijs allebei een zoon van de Amerikaanse hengst Chocolatier.Het Svenskt Trav-Kriterium is het absolute hoogtepunt voor de Zweedse driejarigen. Een sterk deelnemersveld ging van start over 2640 meter waarvan Timo Nurmos met vier starters de hofleverancier was. De door hem getrainde Cab Lane, halfbroer van Cyber Lane, nam met Jorma Kontio de leiding en Inti Boko probeerde positie te krijgen achter het koppaard. Daar stak Örjan Kihlström een stokje voor met Forfantone AM. Takter liet zich vervolgens iets terugzakken en mede doordat het tempo iets uit de koers werd gehaald werd de achter hem lopende Campo Bahia fel.

Hij werd door Conrad Lugauer naar voren gestuurd en zag op zijn beurt Attraversiamo met Erik Adielsson voorbijkomen. Die zocht wel erg vroeg vrijwillig het dodenspoor op en dat bleek uiteindelijk teveel van het goede. Aan kop bleek Cab Lane uiteindelijk niet optimaal te zijn en viel terug. Attraversiamo en Campo Bahia namen over maar hadden geen antwoord op het messcherpe eindschot van Inti Boko die in 1.13,5a – 2640 meter zegevierde.

Johnny Takter keek meer dan voldaan terug op de koers. “Het koersverloop kan je niet van tevoren bepalen, zo bleek ook vandaag. We kwamen goed van start en ik wilde positie innemen achter het koppaard. Toen dat niet lukt liet ik me iets terugzakken met de hoop dat er eentje voor mij kwam te liggen. Campo Bahia was de eerste die kwam en eerlijk gezegd had ik daar wel een beetje op gerekend, een ideale rug. Dat Erik Adielsson vervolgens kwam opzetten verraste mij, want we waren amper een ronde onderweg. Toch had ik zo wel twee goede paarden voor mij liggen, een ideale situatie. Inti Boko voelde ook heel ontspannen aan bij het uitkomen van de laatste bocht. Ik had alle vertrouwen in een goede afloop. Toen ik hem erachter vandaag trok zette hij de turbo aan en won hij het uiteindelijk heel erg gemakkelijk.”

Takter was enthousiast over de driejarige ruin die hij een mooie toekomst voorspelt. “Dit paard komt bij een hele goede fokker vandaan en beschikt over geweldige bloedlijnen. Daarnaast staat hij bij een toptrainer die als geen ander de paarden naar een hoger plan kan leiden. Voor Inti Boko ziet het er volgens mij heel goed uit. Daar verwacht ik volgend jaar wel wat van.”

Voor John Bootsman was het opnieuw een hoogtepunt in zijn rijke carrière als fokker. “Dit blijft heel bijzonder om deze koers te winnen. Chelsea Boko was de eerste die won en heeft een speciaal plekje in mijn hart. Dat is dan misschien wel de mooiste, hoewel het wel lastig te vergelijken is. Inti Boko is een geweldig paard die door eigenaar Mehmet Kesen zelf is uitgezocht. Nadat Sue Boko van enkele Franse hengsten had geveulend was Inti van Chocolatier. Daarom wilde hij hem hebben. Hij zette hem bij Timo in training en die was er ook gelijk gecharmeerd van. Een talentvol en intelligent paard met een goede draf. Wat vooral indruk maakte op Timo was zijn inhoud. Timo vertelde mij eind vorig jaar al dat hij nog nooit een paard had getraind met zoveel inhoud. Dat zegt genoeg”, vertelde John Bootsman maandagmiddag, wachtend op zijn vlucht naar Amerika voor de Lexington Sale.

“Dit jaar deed hij nog niets verkeerd. Jorma won viermaal met hem en werd tweede in de serie. Hij koos voor de finale echter voor Cab Lane. Voor de finale hadden ze Inti nog op lichter beslag gezet. Donderdag werd hij daarmee nog getest in combinatie met een UFO-bike. Als je dan Johnny Takter als rijder hebt, dan moet het gewoon goed komen. Dat bleek wel hoe hij het afmaakte in de slotfase. Gewoon geweldig. Timo heeft hem laten pieken op het juiste moment”, jubelde John die het vooral eigenaar Mehmet Kesen enorm gunt.

“Mehmet is naar Zweden gekomen en heeft hier een nieuw bestaan opgebouwd. Hij heeft een goedlopende pizzeria op Ekerö waarin ik heb geïnvesteerd. Hij kreeg ook interesse in de paarden en inmiddels heeft hij er naast Inti Boko nog drie. Dit zijn niet de minsten met Evin Boko (Derbystoet 2015, winsom ca € 295.000,00), Hevin Boko (vierde in Svenskt Trav-Oaks 2017, winsom ca € 125.000,00) en de driejarige Indiana Boko (driemaal eerste, winsom ca € 25.000,00). Een droombegin voor hem als eigenaar.”

Reageren is niet toegestaan.