noordtrot.nl

 
NIEUWS, UITSLAGEN, TIPS, FOTO’S

Antonio Tabac schittert in 47e Grote Prijs der Giganten

12 november, 2018 Door: admin Rubriek: Nieuwsberichten

Antonio Tabac (photo by Victoria Park Wolvega)De carrière van Oskar Kylin Blom heeft dankzij Antonio Tabac een megaboost gekregen. Op Victoria Park belandde hij dankzij de Zweedse crack opnieuw in de schijnwerpers na zijn overtuigende winst in de Grote Prijs der Giganten. Favoriet Billie de Montfort kwam goed van start maar Antonio Tabac was aan de binnenkant net even sneller. Hugo Langeweg jr wilde Billie inparkeren op de rug van Antonio Tabac maar de merrie begon te rommelen met haar draf en sprong weg. Het vernietigende “uitgeschakeld” klonk hard over de baan en voor Billie de Montfort zat de koers erop. Oskar Kylin Blom kreeg het niet mee en kwam pas halverwege koers tot ontdekking dat B.B.S. Sugerlight achter hem liep.
De deelnemers lagen achterelkaar en Wilhelm Paal was de eerste die in de aanval ging met Up and Quick. Hij verscheen na vijfhonderd meter koers naast de leider maar die gaf niet thuis. Paal nam zijn paard terug en aan kop controleerde Blom het tempo. Vanuit de voorlaatste bocht was het opnieuw een aanval van Up and Quick. Banker Transs R volgde in zijn spoor en aan de binnenkant lag B.B.S. Sugerlight die geen moment lekker in zijn draf zat. Halverwege de laatste bocht greep het draverijcomité opnieuw in en werd ook hij de strijd genomen. Antonio Tabac had inmiddels afstand genomen en stevende af op een overtuigende zege voor de verrassende Panoramic en Up and Quick; winnende tijd 1.12,7a – 2100 meter. Banker Transs R presteerde met een vierde plaats uitstekend. Het leverde fokker Klaas Redder bovendien

Voor Oskar Kylin Blom was hij zijn eerste grote overwinning in het buitenland en hij genoot zichtbaar. ,,Dit gaan we vanavond wel even vieren. We gaan morgen pas weer terug naar Zweden”, liet hij zich bij de huldiging ontvallen. Terug op stal bekeek hij de race eens rustig terug. ,,We kwamen goed van start en dat Billie de Montfort sprong was mij echt ontgaan. Voor de koers scheelde dat enorm want ik kon het tempo nu helemaal naar mijn hand zetten Bovendien was het gevaar van het scherpe eindschot van Billie de Montfort ook weg. Halverwege de laatste bocht wist ik al dat het niet meer mis kon gaan. Die van mij zette geweldig door”, vertelde Kylin Blom die dankzij de dadendrang van zijn pupil het aantal paarden op stal zag groeien van twintig naar ruim vijftig.
Na de trainerswissel werden elf starts omgezet in acht overwinningen en staan zijn seizoensverdienste op anderhalve ton. Je kan stellen een goede stap om van een grote stal naar een kleinere stal te gaan. ,,Wanneer je een paard in training krijgt die eerst bij Stig H Johansson heeft gestaan dan weet je dat erop je gelet wordt. Ik heb dat naast mij neergelegd en ben gewoon met het paard aan de slag gegaan. Of ik veel verander heb? Nou eigenlijk niet. De nieuwe omgeving en natuurlijk een kleinere stal hebben hem eigenlijk verbeterd. In het begin was hij een beetje schuchter maar na een aantal overwinningen begon hij de verkregen aandacht wel leuk te vinden. Als er nu iemand de stal binnenkomt gaat hij gelijk al kijken en eist hij de aandacht gewoon op”, lachte Kylin Blom. ,,Ook in de koers is hij verbeterd. Van zijn eerdere rijders als Adielsson, Goop en Kihlström begreep ik dat hij het in de slotfase nog wel eens liet afweten. Daar heeft hij nu geen last meer van. Hij rondt het elke keer sterk af.”

Voor Antonio Tabac zit het seizoen er bijna op. ,,Over een week of twee loopt hij nog op Solvalla in de finale van de Gulddivisionen (Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst). Daarna zit het seizoen er voor hem op. Dat is lang genoeg geweest. Om dit reden slaan we Frankrijk eerst even over. Het is inderdaad een goede optie om volgend voorjaar richting de Olympiatravet te werken, maar daar is nog geen besluit over genomen”, besloot de sympathieke Zweed.
De tweede plaats van Panoramic werd door trainer Henk Grift gevierd als een overwinning. Robin Bakker reed een bekeken koers. ,,Van Henk begreep ik dat hij een fijn stukje speed had. Daar hebben we het op aan laten komen. Gewoon goed gelopen”, aldus Bakker. Voor Wilhelm Paal was een derde plaats ditmaal het maximaal haalbare. ,,Twee keer een aanval en weer terugnemen was even teveel voor hem. Met een derde plaats moet je dan tevreden zijn”, vertelde de Duitser na de koers. Billie de Montfort kampte met gevoelige voeten. Eerder in de week was de merrie bekapt nadat zij in het land een ijzer had afgetrapt. Te kort zo bleek, want de merrie had gevoelige voeten. Dat bleek al in het voorwerk waarin de merrie op één lijn liep. Op topsnelheid de eerste bocht in was ditmaal even teveel voor de geweldige merrie.

Prix des Geants – Prijs der Giganten
€ 66.000,00 – 2100 meter autostart

  1. Antonio Tabac Oskar Kylin Blom 1.12,7 € 32.000,00
  2. Panoramic – Robin Bakker 1.12,8 € 15.000,00
  3. Up and Quick – Wilhelm Paal 1.13,0 € 7.000,00
  4. Banker Transs R – Jaap van Rijn 1.13,6 € 3.000,00
  5. Twitter – Nico Post 1.14,5 € 1.500,00
  6. Attacus – Rick Ebbinge 1.15,0 € 1.000,00
  7. Baron Gift – Rickard Svanstedt 1.17,5 € 500,00
    Uitgeschakeld: Billie de Montfort – Hugo Langeweg jr / B.B.S. Sugarlight – Jos Verbeeck

Team Kylin Blom (photo by Victoria Park Wolvega)

Reageren is niet toegestaan.