Het nieuws sloeg in als een bom. Wereldkampioen Rick Ebbinge verlaat Nederland en begint in Zweden zijn eigen draverstal. De 37-jarige Drent is toe aan een volgende stap in zijn succesvolle carrière en wil zich meer specialiseren in het trainen van harddravers. Vanaf 1 januari gaat hij van start in Halmstad.

Een van de vele winnaars van Rick Ebbinge in Nederland die vanaf januari zijn werkterrein gaat verleggen naar Zweden
,,Ik heb een hele mooie tijd gehad bij Jeroen Engwerda”, begint Rick Ebbinge zijn relaas. ,,We hebben met de stal in de afgelopen jaren prachtige successen behaald in binnen- en buitenland. Het was zeker geen gemakkelijke keuze, maar ik merkte aan mijzelf dat ik toe ben aan een volgende stap. Het trainersvak vind ik nog mooier dan het rijden in de koers zelf. Van een eigen stal heb ik altijd al gedroomd. Nu is het moment daar en moet ik ook niet langer wachten.”
De keuze voor Zweden in plaats van Nederland is een weloverwogen beslissing. Zweden behoort naast Frankrijk tot de toonaangevende drafsportlanden in de wereld. Drafsport op Champions League niveau. “Eerlijk gezegd vind ik de huidige situatie van de Nederlandse sport niet stabiel genoeg om een dergelijke stap te zetten. In Nederland zijn te weinig koersdagen. Je bent genoodzaakt om meer over de grens te starten. In Zweden zijn veel meer startmogelijkheden. De kans van slagen is daar veel groter dan in Nederland.”
Bij het zoeken naar een geschikte locatie was Rick kritisch. Zorgvuldig zijn de plussen en minnen van verschillende accommodaties tegen elkaar weggestreept. Met zijn ervaring van 2020, toen hij de tijdelijke Zweedse dependance van Jeroen Engwerda leidde, doet hij nu zijn voordeel. ,,Er zijn veel mogelijkheden in Zweden, maar mijn voorkeur ging wel uit naar deze regio. Er is een vergelijkbaar klimaat als in Nederland. Dat werkt prettig. De accommodatie waar ik mijn stal straks heb is op drie kilometer gelegen van de drafbaan Halmstad. De trainingsfaciliteiten zijn heel divers met een baan van 1000 meter, een rechte trainingsstrip met hoogteverschil en een grote trainingsbaan door het bos. Daarnaast ben je zo op de baan van Halmstad waar ook hele goede trainingsmogelijkheden zijn. Ik heb geen omkijken naar het baanonderhoud en kan mij als trainer volledig focussen op mijn paarden. Een ideale situatie. In de directe omgeving zijn veel wedstrijdbanen, waardoor ik binnen twee uur reistijd op de plek van bestemming kan zijn”.
De Drent begint op nul met zijn stal en kiest voor een rustige groei. ,,Nu het nieuws naar buiten is gekomen, heb ik al diverse paarden aangeboden gekregen om te gaan trainen. In eerste instantie huur ik zestien boxen, maar dat aantal kan gemakkelijk uitgebreid worden. Toch wil ik het overzichtelijk houden en niet meer dan dertig paarden trainen. Ik wil elk paard de aandacht geven die het nodig heeft. Het welzijn van de dieren staat voorop en alleen dan kan je ook goed presteren.” Rick die zeven nationale rijderstitels heeft behaald en als enige Nederlandse pikeur de wereldtitel in 2019, zal ook blijven rijden in de koers. ,,Er zijn goede Zweedse rijders waar ik gebruik van kan maken. Als ik denk dat een paard beter uit de verf komt met een Zweedse rijder, dan zal ik daarvoor kiezen. Maar natuurlijk zal ik zelf ook in de koers blijven rijden. Het is belangrijk dat je jezelf in de picture rijdt. Op de koersbaan kan je de beste reclame voor je stal maken. Daar moet je het uiteindelijk laten zien. Soms ben je terughoudend om bepaalde keuzes te maken, maar ik heb er heel veel vertrouwen in dat dit project gaat slagen. Als je erin gelooft, dan moet je het gewoon doen. Doe je het niet, dan krijg je op een bepaald moment toch spijt.”